„Априлис” идва от лат. апериле - отварям. Истински се отваря пролетта, затова и в народната лексика април е известен като „цветен“.

Цветният месец носи със себе си най -големия празник, обагрен в бои, радост и фантазия - Великден.

Ваканцията този път е преквеликденска , време за игри и смях...

Подгответе се за творчески ритуал със семейството –този по багренето на яйца на Велики четвъртък. Според традицията първите две винаги са червени. С едното ще намажем бузките на децата за здраве, а другото ще остане пред иконата на Богородица до следващата година. Нека днес фантазията ви се развихри напълно с восък върху все още небоядисаните черупки, мечтани цветове и комбинации, листенца от здравец и други цветя, олио, памук и кристали....Аз лично харесвам цветните композиции с различни бои върху увито с памук яйце. Но да оставим творецът у вас да реши !

Прочетете заедно с децата за Страстната седмица, свързана със страданията на нашия Спасител и време за размисъл....(стрб. страст –страдание). Нямате никакво извинение да не го направите тъй като Разпети петък е почивен ден, но това е малкото добро в него…ТогаваХристос се качва към Голгота с кръста и бива разпнат.

Ако в четвъртък работите втори шанс за семейно творчество и боядисване на яйцата имате на Велика събота- 14 и.

На третия ден от разпятието идва Възкресението Христово– Пасха, 15и,16и,17и. Светъл празник на прераждането, обновлението, вярата, възкръсването за нов живот. Време за радост, осмисляне, майсторене на козунаци, даряване и събиране на семейството.

Нека Великден е пълен с цветни идеи, любов, милосърдие и нова надежда,

Елена Василева-Иванова